In 1992 is ons bedrijf voor het eerst ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Drukwerk was toen nog een echt luxe-product dat enkel via de traditionele drukkerijen werd verkocht.

De electrische type-machine, ons eerste werkpaardje op kantoor.
Op ons kantoor stond een telefoon met druktoetsen, dat was hip. De telefoon was met een kabeltje verbonden aan een stekkertje aan de muur. Uiteraard, want anders deed hij het niet. Onze electrische typemachine had een correctielint, dat was erg handig als je bij het facturen typen een tikfoutje maaktje. Een stuk netter dan de altijd dikke Tipp-Ex (een soort witte verf die je met een kwast op je papier kon smeren om er dan later nogmaals overheen te schrijven of typen). Nu ik dit artikel schrijf en google op deze naam zie ik tot mijn verbazing dat dit spul nog steeds in de winkels ligt (haha, wie had dat gedacht).
Het CRM systeem van onze drukkerij.
Als CRM systeem hadden wij een rolodesk. Zeg maar een soort van kaartjes-centrifuge waarop we per kartonnen kaartje enkele gegevens van een bedrijf of relatie konden wegschrijven. Gelukkig was de Post-it al in 1980 uitgevonden, dus voor belangrijke zaken konden wij van begin af aan al gebruik maken van de vaak fel-gele zelfklevende papiertjes. Jammer dat ze niet vanzelf rinkelden als we iets op een bepaalde tijd ons moesten herinneren.

ons eerste CRM systeem
De gouden gids (een dik geel boek met bedrijfsadressen uit je stad of regio) was in 1992 nog helemaal hét ding. Je kon er zomaar van alles en nogwat in vinden. Met een beetje wat kosten had je zelfs je eigen bedrijfsnaam in vette letters gedrukt staan (bold), een hokje om je vermelding óf je maakte helemaal de blits door er een soort van advertentie-bakje in te laten plaatsen.
Het was in die tijd nog toegestaan en heel normaal om bedrijven zomaar te bellen (cold calling). Postzegels via het postkantoor (en ook die waren destijds nog in elk dorp te vinden) waren nog een goed betaalbaar en je kon zomaar een briefmailing klaarmaken en verzenden. Postbodes waren destijds nog echte postbodes. Wat een nostalgie!
De offset drukpers.
De offset drukpers werd vaak nog volledig van hand aangestuurd. De klant ging vaak bij de drukkerij kijken om te helpen sturen bij de kleuren, niet dat ik daar nou zo positief over ben in het algemeen, maar ja, het kwam toen nog wel vaak voor. Drukkers waren mensen met blauwe overals, mannen met inktvlekken in hun kleding en verf aan hun vingers. Ergens in de achtergrond gingen er geruchten dat er iets mogelijk zou zijn met computers maar veelal werd dit afgedaan als gefabel van amerikaanse afkomst.
Digitale fotografie.
Zelf heb ik als jonge man veel te doen gehad met fotografie. Rond 1990 zag ik in de Randstad een eerste versie van een digital workstation en liep er af en toe een man (of vrouw) langs met een zwart kistje met daarop een antenne. Word-of-mouth was dan al heel snel dat het daarbij ging om een hele drukke zakenman (of -vrouw) met een (let effe wel) mobiele telefoon. We zagen de eerste resultaten van een digitale technische camera met nog wel onscherp beeld maar ja, het beeld was wel digitaal. Weinig mensen die ooit hadden kunnen of durven dromen hoe de realiteit er anno 2018 uit zo komen te zien als het gaat om de combinatie van beeld, telefoon, digitaal, print en (toen nog niet echt in beeld…) het internet.

AEG mobiele telefoon anno 1993.
Mijn eerste mobiele telefoon was een AEG. Wat vond ik hem prachtig. In tegenstelling tot de destijds zo hippe Motorola telefoons met een wat ielig uiterlijk was ik helemaal verliefd op mijn stevige ‘Aus Erfahrung Gut’ toestel. Het paste niet helemaal in de voorste broekzak van mijn jeans dus het was wel altijd oppassen als je ging zitten zodat de vaste antenne niet in je lichaam prikte. Het maakte allemaal niet uit, ik was de koning te rijk. Kon contact houden met klanten en trots als een pauw vanaf vakantie naar moeders bellen om te melden dat ik op het strand was aangekomen. Uniek!
Drukwerk en het internet.
Het www oftewel world-wide-web werd in 1991 ingevoerd. Op een wiki die ik net online aantref staat te lezen: In december 1993 werd een versie voor pc’s onder Windows geïntroduceerd. Fotobestanden die (te) groot waren in verhouding tot de datatransmissiesnelheden van de netwerken, verschenen langzaam op het beeldscherm van de PC, zodat www voor de grap ook wel “world wide waiting” ging betekenen. Als ik het nu zo lees denk ik ‘wat grappig’ en heb het gevoel alsof ik 100 jaar terugkijk in de tijd.
Wij maakten de eerste serieuze stappen met de Apple Power Mac G3 blue-white die in 1999 op de markt kwam en destijds een van de snelste machines überhaupt was. Het bij grafische vormgevers welbekende wachten op het uitvoeren van een berekening was verleden tijd en programma’s zoals Photoshop en Quark liepen als een tierelier. Het was opeens heerlijk om digitaal te werken en zaken voor te bereiden voor drukwerktoepassingen en voor gebruik op het internet. Het merk Adobe is naar mijn mening uiteindelijk de grote winnaar in de grafische markt geworden en programma’s zoals Photoshop, Illustrator en Indesign bieden vandaag de dag het maximale van wat een vormgever kan wensen.

Apple powermac G3 blue-white
In alle vakgebieden is er door de digitale revolutie (want een revolutie in de grafische branche is het wel zeer zeker geweest) een grote verschuiving geweest. Veel veranderingen zijn er geweest en zullen er wellicht nog wel volgen. De werkwijze en communicatie van bedrijven is volledig veranderd, het aanbod in en van drukwerk is grondig op zijn kop gezet. Een van de meest zichtbare zaken zijn de webshops die aan de frontend voor de b2b en b2c markten hun aanbiedingen met drukwerk- en printwerkoplossingen paraat hebben staan. Het gemak dat de klanten nu online hebben bij het vinden van oplossingen cq. van producten is ongekend. Communicatie omtrent een aankoop gaat online met het grootste gemak, ook op grote afstand. De digitale wereldbol is klein geworden, de digitale markt enorm groot.
Aan de achterzijde, de backend van de webshops én in de fabricagefaciliteiten heeft de digitalisering een enorme impact op de werkwijze en op de continuiteit van kwaliteit. De versnelling van de processen maakt het dat productprijzen steeds verder omlaag kunnen en dat er steeds minder ‘handjes’ aan een proces van pas komen als het gaat om standaardproducten. Dat neemt niet weg dat veel drukwerk-gerelateerde bedrijven ook de unieke op-maat-producties – vaak heel bewust – hoog in het vaandel hebben staan. .
Kwaliteit in product én service. Bouwstenen voor een lange bedrijfshistorie.
Het is natuurlijk niet alleen een kwestie van product én prijs. Een bedrijf bouw je vooral ook op met service. Service maakt trouw en geeft vertrouwen. Oude waarden die ook vandaag de dag nog steeds (of misschien nog wel ‘meer dan ooit’) een belangrijke factor zijn.
Dankzij de moderne online tools is het geven van een beoordeling, het liken (of dis-liken) en het daarmee geven van advies aan derden een zeer belangrijk element geworden in de nieuwe manier van het verkrijgen van een (vaak eerste) indruk van een bedrijf, van een website of van een persoon.
De bedenkers van dit soort tools hebben wellicht alleen maar aan de positieve effecten van dit soort meldingen gedacht maar we kennen allemaal ook de negatieve effecten van deze zaken. De moderne (online) communicatiemiddelen maken het toch zo gemakkelijk om mensen af te vallen. Vaak is de mens bij een irritatie snel geneigd een negatieve review of een kwetsende post ergens neer te zetten. Dat gebeurt vaak uit emotie maar kan ook voortkomen uit een weloverwogen negatieve bedoeling. Bijvoorbeeld uit wraak omdat iemand niet helemaal zijn zin niet heeft gekregen.
Critici stellen wel eens de vraag ‘Hoe social zijn social media?’. Zelf hebben wij ook wel al eens dreigementen gehad van klanten die bepaalde zaken willen afdwingen en er dan mee dreigen een super negatieve review of campagne tegen je te starten als ‘dit of dat’ niet direct en ‘precies zo’ gebeurt. Dat raakte je als ondernemer natuurlijk dubbel zo hard als je ooit je bedrijf bent begonnen met een positieve motivatie. Mensen blij maken met een goed product en een prima service. Vandaar ook het blije oranje mannetje in ons logo. De ‘happy customer’.
We werken ons als organisatie en team een slag in de rondte om alles voor iedereen zo goed mogelijk te doen. Er wordt met het oog op perfectie geproduceerd en met de allerbeste bedoelingen aan de belangen van onze klanten gewerkt. Als ondernemer vraag je je dan toch altijd weer af – na 25 jaar met beide poten in de klei, met jarenlang positieve reviews en met diverse klanttevredeneheids-awards op zak – wat is nou werkelijk het effect van de social media als er een slechte beoordeling gaat binnenkomen.
Onlangs kwam er via onze facebook-pagina een slechte beoordeling binnen van een klant die (inderdaad) extra lang op haar levering had moeten wachten. Een onwenselijke situatie die we graag hadden voorkomen en we zijn blij dat ze in haar beoordeling ook aangeeft dat de kwaliteit van het geleverde product goed is. Toch blijft het zeer spijtig. Destemeer omdat het een klant betreft die we met gratis dtp-uren in het voortraject hebben geholpen om veilig te stellen dat ook hun drukwerkproductie kwalitatief een succes zou mogen worden.

facebook review met slecht cijfer
De vraag die wij ons natuurlijk stellen is die van ‘het glazen kistje’. We doen duizend dingen voor duizend klanten goed. Dan laat je 1 steekje vallen en dat wordt via een social media opgeblazen. Fijn! Wellicht is ook dit een van de positieve kanten van de digitale revolutie en de social media. Het houdt je scherp en prikkelt je om ook dat ene steekje de volgende keer perfect neer te zetten.
Toekomstplannen en de ‘next step’.
De zogenaamde ‘next step’ is op de achtergrond uiteraard al lang gemaakt en we werken hard aan nieuwe elementen. Ook dat houdt ons scherp en maakt het werk interessant. De samenwerking met diverse zakenpartners en creatieven geeft ons enorm veel energie. Bouwend op een basis van ruim 25 jaar ervaring kijken we altijd kritisch naar nieuwe dingen die op ons pad komen en omarmen we vooral dat waar we een positief gevoel van krijgen.
Ons bedrijf is nu sinds 25 jaar ‘under construction’ en de cementmolens vol met ideeën draaien door..