Foto in drukwerk: Beeldresolutie is alles!

admintips en advies

Beeldresolutie voor drukwerk

Let op met de beeldresolutie.

Drukwerk in offset drukwerk in combinatie met foto’s. Er kan van alles fout gaan….

Plaats niet zo maar uw foto’s in een document dat u wenst te laten drukken. Niet alles werkt en niet elke beeldresolutie is geschikt voor offset drukwerk.
In de foto die u hier ziet komen al diverse storingen duidelijk naar voren:
– te lage resolutie van het beeld, de zg. beeldresolutie
– pixel-weergave in het beeld, brokkerige weergave van uw beeld, dit is meestal ongewenst
– jpg-artefacten, fouten die ontstaan door het downsampelen van het beeld om er een kleiner document van te maken.

Vaak zien wij dat er documenten voor drukwerk aangeboden worden met een te lage resolutie.

Wat is beeldresolutie?!

Beeldresolutie is het aantal beeldpunten die allemaal tesamen het beeld opbouwen. De zg. Dots per Inch: DPI.
Om aan te geven hoeveel beeldpunten (dots) er nodig zijn voor productie kunt u voor de diverse soorten van productie (offset drukwerk, digitaal drukwerk, printwerk, etc.) kunt u te rade bij de specificaties per product danwel per leverancier. Voor offset drukwerk is de norm: 300 DPI.
Ter vergelijking: Een beeldscherm geeft al goed weer bij 72 DPI.
Pas op: Laat je niet misleiden door een goede weergave van een beeld op het scherm, de 72 DPI zijn bij lange na niet genoeg om te kunnen drukken met goed resultaat. De foto hier in het voorbeeld geeft u een indruk wat u in drukwerk zou kunnen verwachten bij een te lage beeldresolutie.

Wenst u zelf de beeldresolutie te controleren, maak dan gebruik van Photoshop. Met deze software kunt u de beeldresolutie inzien en (voorzichtig) beinvloeden.
De beeldresolutie staat altijd in relatie met het gebruiksformaat. Een foto die groot genoeg is voor 10x15cm hoeft dus niet per definitie geschikt te zijn voor het drukken op een groter formaat. De beeldresolutie staat wel altijd toe de afbeelding kleiner dan 10x15cm te drukken.

Hulp bij het beoordelen van de beeldresolutie, of support bij het drukken van uw items in de juiste beeldresolutie bieden wij u graag aan.